Diatermi


 

Diatermi betyder ”genom värme” och innebär en stark upphettning av kroppsvävnad med elektricitet. Ström leds via ett litet instrument som liknar en penna eller en pincett ner till huden. Metoden är väl beprövad och har använts sedan slutet på av 1800-talet.

Behandlingsområden där vi använder diatermi på Hudkliniken Norr:

  • Permanent hårborttagning
  • Fibromer / skintags (Hudflikar)
  • Spruckna ytliga blod kärl / Couperose, spider och Cherry Spot.

Permanent hårborttagning

Diatermi är en permanent hårborttagningsmetod där man med hjälp av svaga strömimpulser tar död på de hårproducerande cellerna i hårroten. En isolerad tunn engångsnål förs ner i hårkanalen och ström släpps på och en förbränning sker av hårlöken varav hårstrået lossnar. Värmen stryper näringstillförseln till att ett nytt hårstrå kan växa och slutligen så upphör utväxten.
Hårstrået dör eller tunnas ut med upprepade behandlingar tills önskad effekt är uppnådd. Intervallerna mellan behandlingarna blir längre efter varje behandling. För att till sist upphöra.

Det krävs upprepade behandlingar. Vid första besöket hos oss bedömer vi hur ofta du måste få en behandling.

För att hudterapeuten ska kunna se stråt får du inte raka stråna eller klippa dem för korta. Det är möjligt att ta bort hår från nästan vilket område som helst på kroppen, förutom insidan av öronen, insidan av näsan och på vissa hudfläckar. Bieffekter handlar om smärta, rodnad och svullnad som lägger sig ganska fort efter. Du kan uppleva viss smärta under behandlingen . Alla strån kan behandlas med diatermi.

Fibromer / skintags (Hudflikar)

Fibromer har många namn, bland annat kallas de hudflikar och skintags.
Fibromer är ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet eller där huden veckar sig som på halsen, i armhålor, under brösten, bålen eller ögonlock.
Fibromer kan vara pigmenterade eller ofärgade, skaftade eller oskaftade bindvävsbildningar i huden. Fibromer är mycket vanligt förekommande hudförändringar. De är godartade och behandlas oftast av kosmetiska skäl. Men på vissa personer kan de orsaka irritation samt klåda, för att dem skaver mot kläder och smycken. Fibromer är enkla att känna igen, därför finns det inget behov av att först besöka hudläkare för diagnos. Vi kan behandla dem med diatermi direkt.

Med diatermin bränner vi bort fibromerna med hjälp av ett litet instrument med högfrekvent växelström. Behandlingen med diatermin går väldigt snabbt och gör inte speciellt ont. Det svider bara till lite grann. Det kan jämföras med att plocka ögonbryn
och de flesta upplever att det känns mindre än vad de förväntade sig. Mindre fibromer får man bort med en behandling. På lite större skaftade fibromer kan det krävas 2 behandlingar. Behandlingsintervallerna är mellan 3-6 v.
Efter behandlingen kan huden bli röd och svullen, små skorpor kan bildas efter 2-3 dagar (bör hållas torra). Pilla inte på sårskorporna! Vissa som har haft stora fibromer kan få en liten prick, ett litet ärr, efteråt.

Spruckna ytliga blodkärl, spider och Cherry Spot

Ytliga blodkärl kallas även för Couperose. Oftast har vi dem runt näsan och ut mot haka samt kinder. Ibland kan de se ut som ”spindelnät” över kinderna, som kallas för spider. Med diatermi bränner man bort blodkärlen. De drar ihop sig och försvinner.

Antal behandlingar varierar. Man måste bränna kärlen för att få stopp på flödet så att kärlet skrumpnar. Det kan gå på en behandling, eller behöva upprepade behandlingar. Allt handlar om att blockera blodflödet i dessa oönskade kärl. Behandlingen ger ytliga brännsår som man sätter tejp på och därefter är det klart. Man kan även få tillfälliga pigmentförändringar i huden, men dessa försvinner gradvis under de följande veckorna.

Ny behandling kan utföras efter ca 3-4 veckor. Ibland försvinner kärlet omedelbart efter behandlingen och ibland försvinner det successivt allt eftersom restavfall tas om hand av kroppen.

Cherry Spot som också kallas för körsbärsmärke, medicinskt kallad för hemangiom, är röda ofarliga blodkärlsmissbildningar. Ytliga små blodkärlsnystan som kan vara platta och även med upphöjning på någon millimeter. Cherry Spots kommer ofta med åldern. Dessa är lätta att behandla med diatermi. Efter behandlingen kan huden bli röd och svullen, små skorpor kan bildas efter 2-3 dagar (bör hållas torra). Pilla inte på sårskorporna!

 


 

Tebiskin-logo

Hudkliniken Norr AB

Västra esplanaden 7B
903 26 Umeå
 
Visa på karta

Kontakt

070-201 90 90
Onlinebokning

Öppettider

Butik Måndag: 9-18
tisdag 9-17, onsdag 9-18 
torsdag 9-17, fredag 9-17
 
Följ på Facebook Följ på Instagram © 2022 Hudkliniken Norr AB Information om cookies